Bruschetta z grillowanymi pomidorami

Grzanka z oliwą, roztartym czosnkiem i bazylią to słynna włoska przekąska, która znalazła wielu adeptów kulinarnych na całym świecie. Najczęściej podawana jest z dodatkiem pokrojonych, świeżych pomidorów. Istnieje jednak wiele wariacji na jej temat, również te w wersji letniej, wzbogacone aromatem grillowanych potraw.

Gazpacho

Gazopacho, popularna w Andaluzji warzywna zupa, to hiszpańska wersja popularnego w Polsce chłodniku. Stworzona na bazie surowych warzyw i rozmoczonego w nich chleba, podawana na zimno będzie ciekawym pomysłem na letni posiłek i ochłodę w czasie upałów.

2 czerwca 2020

Chłodnik pomidorowo-fasolowy

Zupa to pożywne i lekkie danie, które przez wiele osób wybierane jest jako pomysł na obiad. Co zrobić, jednak kiedy za oknem wysoka temperatura, a nam brakuje ochoty na ciepły posiłek. Miłośników zup z pewnością zadowoli wersja podawana na zimno w postaci chłodnika pomidorowo-fasolowego.

2 czerwca 2020

Semifreddo truskawkowe z migdałami w słupkach

Lody to remedium na letnie upały i jedne z ulubionych potraw w tym okresie. Zamiast klasycznych lodów można pokusić się jednak o przygotowanie lodowego deseru rodem z Włoch. Semifreddo na bazie owoców i serka mascarpone o półtwardej konsystencji z pewnością nie tylko schłodzi, ale i zadowoli nasze podniebienia.

2 czerwca 2020

Sałatka z grzankami i pomarańczą

Lubisz odżywiać się zdrowo, świadomie dobierasz produkty i starasz się wprowadzać do diety dużą ilość warzyw i owoców, ale brakuje ci pomysłów, jak zamienić standardową sałatkę w niecodzienne danie? Doskonałym urozmaiceniem codziennej rutyny będzie połączenie warzyw z nasionami i pomarańczą w towarzystwie grzanek z pleśniowym serem.

6 kwietnia 2020

Polędwiczki w sosie serowym

Polędwiczki wieprzowe to delikatne mięso, które smakuje wybornie zarówno w wersji smażonej, jak i duszonej. Są na tyle uniwersalne, że podawać je można soute lub w towarzystwie różnorodnych sosów, a dzięki dodatkom zyskują zupełnie nowego charakteru. Z odrobiną sera pleśniowego, białego wina i kaparów wyeksponujemy ich smak i z pewnością stworzymy wykwintne danie.

6 kwietnia 2020