Pasztet dzięki swojej delikatnej, mielonej konsystencji lubiany jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Z reguły przyrządzany jest z mięsa, podrobów, drobiu, czy dziczyzny i dla urozmaicenia wzbogacany różnorodnymi dodatkami – warzywami, czy jajkiem. A gdyby tak zrobić kuchenną rewolucję i przygotować bezmięsną wersję tej potrawy? Wystarczy ciecierzyca, kasza jaglana i parę dodatków, a smakiem domowego pasztetu delektować się będą również wegetarianie.
Przepisy
Pasta z dyni, papryki i suszonych pomidorów
Jesień to bez wątpienia okres, kiedy w kuchni króluje dynia. Podajemy ją pod różnymi postaciami – przepysznej i sycącej zupy krem, dyniowych placuszków czy nawet wersji na słodko. Dla wielbicieli dipów i wytrwanych kremów do smarowania pieczywa, mamy przepis na jesienną pastę z dynią w roli głównej.
Seromakowiec z morelami
Szukając pomysłów na desery i ciasta, które mogłyby wzbogacić świąteczny stół, często zwracamy się ku klasycznym przepisom. Makowce i serniki to uniwersalne propozycje, które spotykają się z uznaniem wielu osób. A gdyby tak w jednym wydaniu połączyć smaki tych dwóch ciast?
Roladki indycze ze śliwkami
Drobiowe mięso jest bardzo delikatne i świetnie komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, ale jednocześnie nie trudno je przesuszyć. Wykorzystując je do wykonania tradycyjnych roladek nadziewanych soczystą, suszoną śliwką, możemy uniknąć tego problemu dodając odrobinę białego wina i tworząc przepyszny, aromatyczny sos.
Naleśniki banoffee migdałowo-razowe
Naleśniki to potrawa, która stanowi doskonałą propozycję na każdy posiłek – od śniadania, poprzez obiad, a na kolacji kończąc. Szczególnie lubiane są te w wersji na słodko. Podsuwamy pomysł, jak wykonać ten deser w zdrowej i pełnowartościowej wersji.
Orzechowa kostka z wiśniami
Nasze rodzime wiśnie nieodłącznie kojarzą się ze smakami lata – świeżymi kompotami, przetworami, czy deserami. Zestawiając je z gorzkim kakao, orzechami i delikatną serową pianką, stworzymy idealny, wakacyjny deser.