Sałatka grecka z oliwkami

Sałatka grecka to mimo nazwy jedno z popularniejszych dań sałatkowych w Polsce. Jej zaletą jest prostota zarówno w wykonaniu, jak i w ilości składników. Jednak to co sprawia, że porywa smakiem, to wysokiej jakości produkty użyte do jej wykonania – przede wszystkim muszą być świeże i wyraziste w smaku.

19 listopada 2019

Pasztet ze śliwką

Tradycyjne wyroby wędliniarskie stają się ponownie bardzo popularne, a grono koneserów produktów naturalnych, wytwarzanych własnoręcznie nieustannie się rozszerza. Domowy pasztet stanowi więc ciekawą propozycję do podania na świąteczny stół. Możemy go serwować jako osobną przekąskę na święta lub dodatek do kanapki na co dzień.

Tiramisu kajmakowe z żurawiną w rumie

Tiramisu, to znany i lubiany włoski deser o lekkiej i delikatnie kremowej konsystencji. Z dodatkiem sezonowych owoców, suszonej żurawiny i jogurtu greckiego możemy wykonać jego letnie wydanie, które będzie doskonałym uzupełnieniem wakacyjnych biesiad na świeżym powietrzu. W zestawieniu z domową lemoniadą będzie stanowił doskonały sposób na złagodzenie letnich upałów.

12 listopada 2019

Tarta migdałowa z frużeliną owocową

Tartę, czyli rodzaj kruchego ciasta pieczonego w charakterystycznej okrągłej foremce, przygotowywać można zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem. To francuskie danie w wersji migdałowej z dodatkiem owocowej nuty z pewnością znajdzie uznanie wśród wielbicieli słodkich specjałów.

12 listopada 2019

Ciasto migdałowe z Majorki

Słodkie, delikatne ciasto to świetny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty z przyjaciółmi. Wykorzystując do jego przygotowania migdały możemy sprawić, że będzie to nie tylko pyszna, ale i zdrowa przekąska.

12 listopada 2019

Focaccia orkiszowa z oliwkami

Kuchnia włoska jest znana i ceniona na całym świecie, a to co ją wyróżnia to proste dania oparte na najwyższej jakości składnikach. Focaccia to jedno z popularnych przykładów tego typu dań – rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Przygotowana na mące orkiszowej z dodatkiem papryczek piri-piri oraz oliwek zadowoli podniebienia nawet wytrawnych smakoszy.

12 listopada 2019