Soczyste, świeże owoce w połączeniu z delikatnym kremem na bazie mascarpone to idealny duet na wiosnę.
Przepisy
Medaliony z indyka w panierce z orzechów nerkowca i grillowanymi warzywami
Indyka można robić na wiele sposobów – dodając do niego odrobinę warzyw i orzechów nerkowca, zyskujemy nie tylko sposób na nietuzinkowe danie, ale również i zdrowy posiłek.
Masło orzechowo-sezamowe
Masło orzechowo uwielbiane nie tylko przez najmłodszych to doskonały dodatek do kanapek, naleśników czy placków. W wersji z sezamem będzie stanowić nie tylko smaczną, ale i pożywną przekąskę.
Pasta Tahini
Tradycyjna pasta Tahini na bazie sezamu i oleju gwarantuje urozmaicenie i dopełnienie posiłku, a jej samodzielne przygotowanie nie zajmie dużo czasu! Ten nieodłączny składnik hummusu możemy przechowywać w lodówce i stosować także jako dodatek do mięs, sosów, czy letnich sałatek.
Kotlety warzywne z orzechami piniowymi, panierowane sezamem
Często brakuje nam pomysłów na nietuzinkowy obiad, zwłaszcza, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na jego przygotowanie. Kotlety warzywne z dodatkiem orzechów piniowych i sezamu to prosty sposób na danie, którym zaskoczymy najbliższych.
Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym
Marchew to popularne warzywo często wykorzystywane w kuchni przede wszystkim do dań wytrawnych. Tymczasem przy odpowiedniej obróbce może stanowić również podstawę różnorodnych deserów. Wzbogacając jej smak suszoną śliwką, cynamonem i serkiem mascarpone uzyskamy przepyszne połączenie, a marchewkowe ciasto będzie stanowić ciekawy dodatek do popołudniowej kawy.