Delikatny, puszty i rozpływający się w ustach sernik to ciasto, które cieszy się dużą popularnością i stanowi doskonałą propozycję na deser na co dzień, jak i przy większej okazji. Z tego też względu często pojawia się wśród świątecznych wypieków. Dodając do niego bakalie podkreślimy smak sera i z pewnością miło zaskoczymy gości.
Przepisy
Masa makowa
Wigilijne dania i Bożonarodzeniowe przysmaki kojarzą się przede wszystkim ze słodką, pełną bakalii masą makową. Dodawana jest ona do wielu potraw. Trudno wyobrazić sobie bez niej wigilijne kluseczki, kutię czy makowca. Podpowiadamy jak przygotować idealną masę makową, która wzbogaci smak drożdżowego ciasta czy sernika.
Ciasto kokosowo-migdałowe
Delikatny biszkopt przełożony kremową masą to doskonały dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty z przyjaciółmi. Tort w klasycznej kokosowo-migdałowej odsłonie przełamany kwaskową nutą z pewnością spotka się z aprobatą zarówno wielbicieli słodkości, jak również osób stawiających na bardziej deserowe przekąski.
Bigos tradycyjny ze śliwkami
Bigos to staropolska potrawa z kapusty z mięsem, która od lat gości na świątecznych stołach. By tradycji stało się za dość musi być wzbogacony odpowiednimi dodatkami – suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony smak śliwek i aromat grzybów dodadzą mu iście wykwintnej nuty.
Pasta z makreli z chrzanem i olejem Rapso
Pasta z makreli z chrzanem i olejem Rapso to świetna propozycja na proste oraz pełne dobroczynnych właściwości śniadanie lub lunch.
Polędwiczki w boczku z koprem włoskim i śliwkami
Polędwiczki w boczku z koprem włoskim i śliwkami to idealna propozycja na syte i rozgrzewające danie.