Miodownik z orzechami

Miodownik to ciasto deserowe, wywodzące się z żydowskiej tradycji weselnej. W Polsce przepis ten nieco zmodyfikowany, często wykorzystywany jest na świątecznych stołach. To co zachęca do jego wykonania to niewątpliwie wyjątkowy smak półkruchego ciasta przełamanego kremową masą budyniową i słodkim kajmakiem. Dodatkowym atutem jest niezwykła prostota jego wykonania, która przekonuje do spróbowania swoich sił w cukiernictwie.

Mincemeat

Mincemeat to brytyjska specjalność będąca czymś w rodzaju marmolady stworzonej na bazie bakalii. Najczęściej króluje na stołach w okresie Bożego Narodzenia i dodawana jest jako nadzienie do ciast czy babeczek. Słodycz i niesamowity aromat tej mieszanki stanowi świetne uzupełnienie delikatnego w smaku kruchego ciasta czy półfrancuskiej tarty.

Sernik z bakaliami

Delikatny, puszty i rozpływający się w ustach sernik to ciasto, które cieszy się dużą popularnością i stanowi doskonałą propozycję na deser na co dzień, jak i przy większej okazji. Z tego też względu często pojawia się wśród świątecznych wypieków. Dodając do niego bakalie podkreślimy smak sera i z pewnością miło zaskoczymy gości.

Masa makowa

Wigilijne dania i Bożonarodzeniowe przysmaki kojarzą się przede wszystkim ze słodką, pełną bakalii masą makową. Dodawana jest ona do wielu potraw. Trudno wyobrazić sobie bez niej wigilijne kluseczki, kutię czy makowca. Podpowiadamy jak przygotować idealną masę makową, która wzbogaci smak drożdżowego ciasta czy sernika.

Ciasto kokosowo-migdałowe

Delikatny biszkopt przełożony kremową masą to doskonały dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty z przyjaciółmi. Tort w klasycznej kokosowo-migdałowej odsłonie przełamany kwaskową nutą z pewnością spotka się z aprobatą zarówno wielbicieli słodkości, jak również osób stawiających na bardziej deserowe przekąski.