Kutia

Kutia to tradycyjne danie, które jest charakterystyczne nie tylko dla Polski, ale i również dla wielu innych krajów wschodniej Europy. Ta prosta potrawa oparta na pszenicy i maku stanowi jedną z podstawowych dwunastu pozycji na wigilijnym stole. Podpowiadamy, czego nie powinno zabraknąć w doskonale skomponowanej kutii.

Kompot wigilijny z suszu

Są potrawy takie jak karp czy kutia, bez których trudno jest sobie wyobrazić tradycyjną, polską Wigilię. Ich dopełnieniem jest charakterystyczny w smaku i zapachu kompot z suszu. Aromat suszonych owoców, z nutą goździków, cynamonu i anyżu, który rozchodzi się z przepysznego, domowego kompotu bez dwóch zdań idealnie dopełnia klimat świątecznej kolacji i podkreśla wyjątkową atmosferę.

Keks z bakaliami

Ciasta z dodatkiem bakalii w okresie świątecznym cieszą się szczególnym powodzeniem. Wśród nich bryluje z pozoru prosty keks. Biszkoptowe ciasto w formie chleba w środku kryje natomiast prawdziwe bogactwo smaków i kolorów. Zaletą keksu jest to, że można go przechowywać dość długo, a z czasem zyskuje podobnie jak piernik dodatkowy charakter. Dzięki temu możemy go przygotować odrobinę wcześniej i uniknąć świątecznej gorączki.

Piernik z bakaliami

Korzenne przyprawy i cynamon, to zapachy, które nieodłącznie kojarzą się z okresem zimowym i świętami. Te charakterystyczne nuty to również składowe piernikowych przysmaków. Nie zawsze muszą być jednak podawane w formie małych pierniczków. Przygotować je można również w postaci pulchnego i delikatnego piernikowego ciasta, połączonego z domowymi, śliwkowymi powidłami.

Miodownik z orzechami

Miodownik to ciasto deserowe, wywodzące się z żydowskiej tradycji weselnej. W Polsce przepis ten nieco zmodyfikowany, często wykorzystywany jest na świątecznych stołach. To co zachęca do jego wykonania to niewątpliwie wyjątkowy smak półkruchego ciasta przełamanego kremową masą budyniową i słodkim kajmakiem. Dodatkowym atutem jest niezwykła prostota jego wykonania, która przekonuje do spróbowania swoich sił w cukiernictwie.