Wielkanocny mazurek migdałowy

Mazurek to obok babki piaskowej najbardziej charakterystyczne ciasto na wielkanocnych stołach. Dla wszystkich wielbicieli tego smakołyku przygotowaliśmy wersję alternatywną bez mąki. Będzie więc doskonałą opcją zwłaszcza dla osób stosujących różnego rodzaju diety eliminujące gluten.

Keks z bakaliami

Ciasta z dodatkiem bakalii w okresie świątecznym cieszą się szczególnym powodzeniem. Wśród nich bryluje z pozoru prosty keks. Biszkoptowe ciasto w formie chleba w środku kryje natomiast prawdziwe bogactwo smaków i kolorów. Zaletą keksu jest to, że można go przechowywać dość długo, a z czasem zyskuje podobnie jak piernik dodatkowy charakter. Dzięki temu możemy go przygotować odrobinę wcześniej i uniknąć świątecznej gorączki.

Piernik z bakaliami

Korzenne przyprawy i cynamon, to zapachy, które nieodłącznie kojarzą się z okresem zimowym i świętami. Te charakterystyczne nuty to również składowe piernikowych przysmaków. Nie zawsze muszą być jednak podawane w formie małych pierniczków. Przygotować je można również w postaci pulchnego i delikatnego piernikowego ciasta, połączonego z domowymi, śliwkowymi powidłami.

Miodownik z orzechami

Miodownik to ciasto deserowe, wywodzące się z żydowskiej tradycji weselnej. W Polsce przepis ten nieco zmodyfikowany, często wykorzystywany jest na świątecznych stołach. To co zachęca do jego wykonania to niewątpliwie wyjątkowy smak półkruchego ciasta przełamanego kremową masą budyniową i słodkim kajmakiem. Dodatkowym atutem jest niezwykła prostota jego wykonania, która przekonuje do spróbowania swoich sił w cukiernictwie.

Mincemeat

Mincemeat to brytyjska specjalność będąca czymś w rodzaju marmolady stworzonej na bazie bakalii. Najczęściej króluje na stołach w okresie Bożego Narodzenia i dodawana jest jako nadzienie do ciast czy babeczek. Słodycz i niesamowity aromat tej mieszanki stanowi świetne uzupełnienie delikatnego w smaku kruchego ciasta czy półfrancuskiej tarty.